DIGITALISEREN FILM & VIDEO

"koester je dierbare herinneringen"

Over CUMULUS – Annemarie Scheepmaker

Maak kennis met Annemarie Scheepmaker, de drijvende kracht achter Cumulus film –en levensdocumenten. 

Ontstaan


Na mijn studie creatieve therapie aan de sociaal pedagogische opleiding ‘Middeloo’ te Amersfoort ben ik mij gaan richten op film en montage. Bij Open Studio volgde ik een opleiding en nog voordat ik deze afrondde kreeg ik de opdracht van een goede vriendin om haar verhaal te filmen. Zij wist dat ze niet lang meer te leven had en wilde een levensdocument achterlaten voor haar nog jonge kinderen. Tussen de chemo’s door zijn we gaan filmen, van de gewone alledaagse dingen tot bijzondere en belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Zo is Cumulus in 1999 ontstaan.
Als snel volgden meer opdrachten en kwamen er ook opdrachtgevers bij me voor het digitaliseren van filmmateriaal, zoals 8mm en 16mm. Het bleek een succes om ook vanuit dat materiaal te monteren.

Cumulus – stapelwolk

Cumulus betekent stapelwolk en verwijst naar het eerste levensdocument dat ik maakte. Mijn vriendin zei wel eens: ‘Als ik later op een wolkje zit…’. Cumulus verwijst tevens naar de accumulatie van gebeurtenissen in je leven. Door die goed vast te leggen heb je later een schatkamer vol materiaal. Uit die schatkamer wil ik graag putten voor het maken van een mooi levensdocument; niet alleen voor nabestaanden, maar ook ter gelegenheid van een feestelijke gebeurtenis als een  verjaardag of jubileum.

 

Coachen

Vandaag de dag heeft bijna iedereen de mogelijkheid om met een camera of telefoon te filmen. Het is echter een emotionele klus om een zieke dierbare goed op beeld vast te leggen. Daarom coach ik mensen daarbij, zodat zij in de veiligheid van de eigen omgeving zelf kunnen filmen. Dat materiaal kan ik dan later monteren tot een waardevol levensdocument.

Artikel over Cumulus In NRC Handelsblad
Cumulus_KoesterAlles.pdf (2.11MB)
Artikel over Cumulus In NRC Handelsblad
Cumulus_KoesterAlles.pdf (2.11MB)

 


 


E-mailen
Bellen